Fatma Aliye : “Mustafa Kemal Rabbin bir mucizesidir…”

İnsanın Yolu olarak sizlerle ilk defa karşınıza çıkacak bir belge paylaşıyoruz. Söz konusu belge, kendisini en son 50 Liralık banknotların üzerinde gördüğünüz, Osmanlı’nın ve Türk Milleti’nin ilk kadın romancısı sayılan Fatma Aliye Hanım’ın Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a yazmış olduğu bir mektup. Metine sadık kalarak günümüz türkçesine uyarladık. Bu metini bizimle paylaşan araştırmacı ve akademisyen Yrd. Doç. Dr. Şahika Karaca’ya teşekkürü bir borç biliriz. Orijinal belge İstanbul Atatürk Kütüphanesinde bulunmaktadır. (Derleyen : Suavi Kendiroğlu)

LİNK VEREBİLİRSİNİZ ANCAK BU ÖZGÜN MAKALEYİ KOPYALAMAK YA DA METNİN ANLAM BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMAKSIZIN ALINTI YAPMAK İZNE TABİDİR

fatmaaliye03
İlk kadın romancımız, ilk kadın hakları savunucularımızdan Fatma Aliye Hanımefendi (1862-1936)

fatmaaliye02

Fatma Aliye Hanım, Osmanlı Devlet adamlarından Ahmet Cevdet Paşa’nın iki kızından biri olup ilk romancı, kız kardeşi Emine Semiye Hanım’la birlikte ilk feminist, ilk sosyalist ve Hilal-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti’nin ilk kadın üyesi olarak tanınmaktadır. Zamanının değerlerini, modern akımları ve İslamı aydın bir ruhla keşfetmeye, anlamaya çalışmış ve yeri geldikçe fikir eserleri ve tartışmalarla davasını savunmuştur. Kuran-ı Kerim’i de anlayarak okur ve açıklardı. Bu nedenle Cumhuriyet aydınlanmasını da iyi anlayan az sayıda aydındandı. Mektubunda Gazi Mustafa Kemal Paşa hakkındaki düşünce ve hissiyatını paylaşmaktadır. En göze çarpıcı olan ise, tüm kültürel, tarihi ve din bilgisi birikimi ışığında yaptığı şu teşbihsiz, dolambaçsız ve samimi analizidir: “Mustafa Kemal Paşa, Rabbin bir mucizesidir”

Latife_Hanım_(1923)
Latife Hanım. Mustafa Kemal’in eşi ve Fatma Aliye Hanım’ın dostu.

Yazımıza Latife Hanım’ın cevabıyla başlamak istedik. Söz konusu mektubu en altta bulacaksınız :

“Çok Muhterem Hanımefendi,

Mektubunuza, değerli hislerinize bütün samimiyetimle teşekkür ederim. Satırlarınızı arzunuz vechile Paşa’ya okudum; çok duygulandı. Temennileriniz bizim için çok kıymetlidir; zira siz kadınlık âleminin cidden iftihar edeceği bir kıymetli validesisiniz. Kardeşlerime sevgilerimi sunar, en büyük hürmetle ellerinizden öperim efendim.

Lâtife Mustafa Kemal”

Fatma Aliye Hanım’dan Latife Hanım’a hitaben :

“Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine “dâhi” demek kafi değildir. Dünyanın dört bir yanındaki Dahiler topuluğunda, onlardan önce ve sonra, Doğu ve Batı’da gelen bütün dâhiler de tetkik ve mütelaadan geçirilince bunların her biri halaskârımıza misal olamaz, o yüksekliğe varamaz.”

“Bu ne başarıdır! Anadolu’yu tetkik ve teftişe giden yabancı subayların önde gelenleri akıl ve bilim ışığında Yunan ordularına galip gelmemizin mümkün olmadığını söylüyorlar, artık vatanın parça parça taksiminden başka bir şey kalmadığı zannında bulunuyorlardı. “Meğer ki bir mucize ola” deniliyordu. Gazimiz dediğini yaptı harikalar gösterdi. Vatana bağımsızlığını da kazandırdı. Kadınlara insanlık âlemindeki mertebelerini de verdi. Yalnız Türk tarihinin değil, dünya tarihinin en parlak sayfasında yerini aldı.”

ataturk-kadın-hakları“Ordusu dağıtılmış, silahları toplanmış, işgal altına alınmış bir milletin karşısındaki son sistem silah ve techizatla donatılmış ordulara galip gelmesi o dâhilerin de akıl erdirebileceği bir şey değil idi.”

“Mustafa Kemal Paşa vatanı halas edeceğini, düşmanı gözeteceğini söyledi. Bir kavmin peygamberinin vaatlerine inanması gibi etrafına toplanan millet ona itimad eyledi. Bu ne muvaffakiyettir!”

“Büyük Mustafa Kemal, tarihtee büyük nam verilenlerden daha büyük oldu. Zaferimizin ancak bir mucizeye kaldığını fen erbabı söylemişlerdi. Zaferi kazanan Hazret-i Gazi bir mucize-i Rabbaniyedir (Rabbin mucizesi).”

Fatma Aliye Hanım Evrakı, Atatürk Kitaplığı, 12 nolu zarf, 29 nolu belge.

a.g.m., s.29

Fatma Aliye Hanım hakkında kaynak:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fatma_Aliye_Topuz

http://tr.wikipedia.org/wiki/Fatma_Aliye_Topuz

fatmaaliye01

fatma_aliye_hanim

 

 

5 thoughts on “Fatma Aliye : “Mustafa Kemal Rabbin bir mucizesidir…””

  1. Cumhuriyetci birisi paylaşmıştı Fatma Aliye Hanımı tamamen Atatürk dülmanı İslam tutkunu birisi olaraktan vb.gibi…ama biraz farklı kaynaklara bakayım dedim size denk geldim ve okudum..Temiz düşünmrk istedim ve içime sizin Paylaşımınız sindi zaten paylaşımın kaynağının adresinide paylaşabiliyorsunuz…Riyakar ve Düşman ruhuyla beslenen İnsanlar! çok…Neyse kendi adıma Çok Teşekkürler Değerli paylaşımınız için.
    SEVGİLER.

  2. Geri bildirim: Sanat Ve Edebiyatta Kadınlarımız… | KURGU SANAT

  3. Geri bildirim: TARİHİN İÇİNDEN * Fatma Aliye Hanım: “Mustafa Kemal Rabbin bir mucizesidir.” | Cumhuriyetimiz İçin

Yorum bırakın

error: Content is protected !!