Meraklısına Gariplikler (1)
Sizlere karşıma çıkan bazı gariplikleri anlatmak istiyorum. Bunlara okuduğum kitaplarda ve tanıdığım insanların hayatlarında rastladım ya da bizzat yaşadım. Hepimiz yolumuzu aydınlatacak doğruların peşindeyiz. En azından meraklıyız. Bu somut olguları dikkate almadan, bir sonuç çıkarmaya çalışmadan yola devam etmek bir sorumsuzluk olur. Başlıyorum.
İlk öyküm, yazar Morgan Robertson’un kaleme aldığı bir romanla ilgili. Bu romanın adı “Titan’ın Enkazı (Batık)”. Titanic faciasından 14 yıl önce yayınlanmış ve kazayı neredeyse bire bir anlatmış. Robertson’un gemisinin adı “Titan”. 244 metre uzunluğunda ve 45000 ton ağırlığında. Kitap 1898’de “Futility” adıyla yayınlanıyor. Titanic’in battığı yıl olan 1912’de “The Wreck of Titan” adıyla yeniden yayınlanmış.
Her iki geminin de üçer pervanesi var ve 24-25 deniz mili hıza ulaşıyorlar. Kitaptaki Titan mürettebat dahil 3000 yolcu kapasiteli ve tahsiliye botları (kurtarma filikaları) yetersiz sayıda. Ancak kimse bundan rahatsız olmuyor çünkü Titan adlı geminin tasarımcıları geminin “batması imkansız” olduğunu savunuyorlar. Aynı Titanic’te olduğu gibi!!!
Titanic’in tasarımcıları yazarın adını ve kitabı hiç duymamışlardı. Eğer kitaptan haberdar olsalardı geminin adını “Titan” koymazlardı. Kazadan sonra bilgisine başvurulan Robertson kitabı neredeyse “trans halinde” yazdığını belirtir. Yazarın Titanik’te öldüğü ise tamamen şehir efsanesidir.
Titan da, Titanic gibi bir nisan ayında Atlantik Okyanus’undaki ilk seferinde bir aysberge çarparak batar. Titan 45 bin, Titanik ise 46 bin ton ağırlığındadır. Filika sayıları sırasıyla, Titan’da 24, Titanik’te 20’dir. Gemileri “batmaz” kılan bölme sayısı Titan’da 19, Titanik’te 16’dır. Titan’ın uzunluğu 244 m iken Titanik 269 m boyundadır. Titan’ın yolcu kapasitesi 3000, Titanik’in ise 2200.
Kitaptaki olay örgüsü de neredeyse gerçek kaza ile aynıdır. Havalı bir tören, yolcuların profilleri, aysbergin geç farkedilmesi, çarpışma hızı, kaza sonrası yaşanan insani dram… Her şey aynıdır.
Fenomen özetle böyle. Devamı gelecek…
Suavi Kendiroğlu (Bu yazı Fikir Eserleri ve Telif Hakları Kanunu koruması altındadır)
http://en.wikipedia.org/wiki/Futility,_or_the_Wreck_of_the_Titan