İnsan Olmak (kitap tanıtımı)

9789753423984

Herkesin hayatta bir kez dibe vurduğu, ya da bunaldığı dönemler vardır. İşte bu dibe vurma aşılırsa, aslında bir doğumun başlangıcı olabilir. Yaşı ve statüsü ne olursa olsun, kişi bu durumda insanları ve hatta kendini tanımamış, hiç anlamamış olduğu hissiyle sarsılmaktadır. İnsan nasıl bir varlıktır? Nasıl bir yazılıma sahiptir? 

le-mois-de-naissance-pourrait-predire-nos-maladies

Haydi bu soruları biraz daha kişiselleştirelim. “Bunu bana nasıl yapar? Ben nasıl bunu öngöremedim? Nasıl bu duruma düştüm? Kendimi yalnız hissediyorum. Kimse beni anlamıyor…”

Çoğumuz bu gibi dönemler geçirdik ve “İnsanı, kendimi ve hayatı anlayabilmek için” dua ettik. Yolunu kaybedenin bir rehberliğe ihtiyacı vardır. Yıllar boyu teknoloji, anatomi, din ve daha nice bilgiyle donandığımız halde kendimizi karanlıkta bulabiliriz. Dünya ve hayat sürekli yeni şekillere bürünmekte ve mevcut bilgilerin bu yeni ve karmaşık dekora yetişmesi zorlaşmakta. Oysa İnsan’a ait ve ona götüren, bize kendimizden ve benzerlerimizden bahseden bir yol haritası olsaydı, belki aydınlanırdık. Ne yapacağımızı, hayatın ne olduğunu, potansiyelimizi, mutluluğun sırrını arayıp duruyoruz. “Ben” derken işaret ettiğimiz ruhsal bir alan varsa da, şimdiye kadar bize bundan yeterince bahsedilmemiş. Kalbimiz, beynimiz, ciğerlerimiz gibi ruhsallığımızın da “organları” olmalı. Ama bunlardan haberimiz yok ki, anlayabilelim… Engin Geçtan’ın İnsan Olmak’ı işte böyle bir rehber. 

carac_photo_1

“Çağdaş toplumlar kendine özgü bir olguyu da birlikte getirmiştir. İnsan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla, çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsüne benzer. Kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirlerine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. İleri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar.”

Son yirmi yılın dünyasında sosyal ve maddi değişimler düşünülürse, kirpilerin birbirine daha da çok ihtiyaç duyduğunu, her kirpinin bu ikilem karşısında kendi cevabını bulması gerektiğini, tam da bu yüzden İnsan Olmak’ın bugün daha da güncel olduğunu söyleyebiliriz.

engin01

Engin Geçtan dil kullanımında ve anlatımda gerçek bir “türkçeci”. Bu yanını çok takdir ettim. Uzmanlık vitrinini sarsmamak adına örneğin “Sosyal Fobi” diye kıvırtmayıp bizler tarafından anlaşılmak istiyor ve “İnsanlardan Korkmak” diyor.

Ayrıca genel geçer ansiklopedik bilgilerle okuyucuyu oyalamadan, gerekirse Freud’ü de eleştirerek gerçekten de benim gibi rehberlik arayanlara “yardım etmek” istediğini ortaya koyuyor. Psikoloji konusunda elinize alacağınız diğer kitaplar ya sizi psikoloji öğrencisi sanan ya da kariyer adına “şucu” ya da “bucu” (örneğin Freud’cü) olan duygusal yazarlarca kaleme alınmıştır.

Özellikle geçmişinizdeki olayları neden yaşadığınızı anlamak ve kalan hayatınızın kontrolünü elinize geçirmek istiyorsanız okumanız gereken kitap budur.

Kitaptan bölümler:

  1. Birey ve Toplum
  2. Ana-Baba ve Çocuk
  3. İnsanlardan Korkmak
  4. Öfke ve Düşmanlık
  5. Değersizlik Duygusu
  6. Kaygı
  7. Sorumluluklardan Kaçış
  8. Yalnızlık
  9. Ortakyaşam İlişkisi
  10. Nevrotik Kısırdöngü
  11. Yaşam ve Ölüm
  12. Kendini Yaşamak

Yazan : Engin Geçtan / İlk baskı (Adam): 1983 / 5.-25. baskılar (Remzi Kitabevi) / Metis’te 13. basım : Şubat 2016

Yorum bırakın

error: Content is protected !!